Remontointi, Tietoa hirsitaloista

Hirsitalon kattoremontti – valitse kattomateriaali tarkkaan

Sisältö

Kuten muissakin rakennuksissa, kattoremontti tulee olemaan ajankohtainen myös hirsitalon elinkaaren aikana. Hirsitalon kattoremontti ei juurikaan eroa muiden talotyyppien kattoremonteista pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Se on silti toimenpide, johon on syytä suhtautua vakavasti. 

Mainos

Oikeat kattomateriaalit ja oikean urakoitsijan valitsemalla voi säästää pitkän pennin hirsitalon kattoremontissa. Laadukas ja huolellisesti remontoitu uusi katto voi kestää hirsitalon päällä jopa yli vuosisadan.

Vanhempien hirsitalojen katot ovat useimmin huopa- tai peltikattoja, jotka alkavat olla elinkaarensa lopulla. Kymmeniä vuosia vanhat kattorakenteet ovat riskialttiita vuodoille, sekä heikentävät hirsitalon energiatehokkuutta ja nostavat lämmityskustannuksia heikentyneen tiiveyden seurauksena.

Hirsitalojen kohdalla katon merkitys korostuu, niin ulkonäöllisistä kuin käytännöllisistä syistä. Katon materiaali, väri ja profiili vaikuttaa hirsitalon ulkoasuun, sekä kuinka hyvin rakennus sulautuu ympäristöönsä. 

Hirsitalon kattoa valittaessa on kiinnitettävä erityisesti huomiota katon eristeisiin, jotta hirsitalon energiatehokkuus ja hirren luonnolliset ominaisuudet säilyvät. Hirsitalon kattoon joudutaan usein asentamaan lisäeristeet kattokannattajien ala- tai yläpuolelle. Katon asianmukainen eristäminen tuo selvää säästöä lämmityskuluissa. Eristämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, ettei lisäeristeet tuki kato tuuletusta.

Modernin hirsitalon kattoremontti: Mikä on paras katemateriaali?

Teräskatto profiilipellistä tuo hirsitalolle ansaitsemaansa suojaa

Teräskatto on edullinen ja tyylikäs vaihtoehto, joka ammattitaidolla asennettuna kestää käyttöä jopa kymmeniä vuosia. Juuri kestävyyden ja huolettomuuden takia teräskatto on Suomen suosituin kattotyyppi.

Teräs on materiaalina kevyt, joten se sopii erinomaisesti hirsitalon kattomateriaaliksi. Valitsemalla kevyen kattomateriaalin vähennät hirrelle ominaisen painumisen riskiä. Teräskatto on hirren lailla ekologinen vaihtoehto, sillä teräskatto valmistetaan aina täysin kierrätettävistä materiaaleista.

Teräskatto on helppo ja nopea asentaa verrattuna muihin materiaaleihin. Juuri helppoutensa vuoksi teräskaton voi asentaa myös talvella.

Teräskatot voidaan pinnoittaa haluamasi väriseksi, joten hirsitalon katto saadaan helposti sulautumaan maisemaan huomaamattomasti. Peltikattoja voidaan valmistaa myös muistakin vaihtoehdoista, kuin teräksestä, kuten esimerkiksi alumiinista ja kuparista. 

Kuparinen peltikatto hirsitalon kruununa patinoituu kauniin luonnonruskeaksi tai vihreäksi ilmastosta riippuen. Kuparikatto on erittäin kestävä kattotyyppi, joka myös näyttää kauniilta ja sopii myös hirsien historialliseen, pelkistettyyn ilmeeseen.

Konesaumakatto, profiilipeltikatto vai lukkosaumakatto hirsitaloon?

Peltikattoja on markkinoilla erilaisia niin materiaalin kuin asennustavan muodossa. Suosituimmat vaihtoehdot ovat lukkosaumakatto, profiilipelti sekä käsityönä tehny konesaumakatto. 

Konesaumakatto on vaihtoehdoista pitkäikäisin ja kestävin, joka oikein asennettuna voi kestää jopa sata vuotta käyttöä. Konesaumakatto on pitkäikäisyyden lisäksi täysin vesitiivis, sekä käytännössä huoltovapaa koko elinkaarensa ajan.

Perinteisissä hirsitaloissa on usein huopakatto. Nykyään on kuitenkin helppoa asentaa peltikatto huopakaton päälle.

Teräskaton hinta vaihtelee noin 7000-35000 euron välillä. Mitä laajempi on katon pinta-ala, sitä enemmän kattopeltien uusiminen tulee maksamaan rahaa.

Tiilikatto hirsitalon kattomateriaalina

Tiilikatto on kestävä ja ekologinen vaihtoehto, joka hyvin huollettuna kestää jopa 70 vuotta. Tiilikatto soveltuu yhtä lailla vanhan katon saneeraukseen sekä uudisrakentamiseen. Tiilikatot on yleisimpiä kattomateriaaleja Keski-Euroopassa, ja ne ovat olleet suosittu vaihtoehto asumusten katoksi niin kauan kuin savea ja terrakottaa on maasta saatu nostettua.

Tiilikatto on nopea asentaa, sekä erittäin helppohoitoinen. Vaurioituneet kattotiilet on helppo vaihtaa purkamatta koko kattoa. Ainoa tarvittava huoltotoimenpide on lian ja roskien puhdistaminen katolta muutaman kerran vuodessa.

Moni päätyy tiilikattoon estetiikan takia, tiilikatto tuo arvokkuutta ja kohentaa ulkoasua myös hirsitalon kohdalla. Kattotiiliä on saatavana monen värisenä ja kokoisena, joten jokaiseen taloon löytyy varmasti sopiva ratkaisu. 

Tiilikaton hinta vaihtelee 7000-25000 euron välillä.

Bitumikatto eli moderni huopakatto

Bitumikatto eli moderni huopakatto on suosittu vaihtoehto helpon asennuksen ja sen elastisuuden takia, jolloin bitumikatto soveltuu lähes kaikille katoille. Tämän takia bitumikatto on suosituin materiaali jyrkillä katoilla, sekä ehdoton valinta jos teet kattoremontin itse.

Bitumikatto on perinteistä huopakattoa kestävämpi ja pitkäikäisempi, sekä muita materiaaleja hiljaisempi. Hyvin huollettuna ammattimaisesti asennettu bitumikatto voi kestää lähes yhtä pitkään kuin peltikatto. Huopakatto vaatii säännnöllistä puhdistusta ja sammaleenestoa pysyäkseen hyvässä kunnossa.

Bitumikatto on tiilikattoa ja teräskattoa edullisempi vaihtoehto. Matala hinta ei kuitenkaan tarkoita heikompaa laatua, vaan bitumikatto tunnetaan hyvästä vedenpitävyydestä ja kyvystä sietää lämpötilanvaihteluita.

Bitumikaton hinta vaihtelee 1500-20000 euron välillä.

Näin onnistunut hirsitalon kattoremontti sujuu

Hirsitalon kattoremontti ei juurikaan eroa muista kattoremonteista, ja sitä suunniteltaessa tulee kiinnittää huomiota samoihin seikkoihin kuin muiden talotyyppien kattoremonteissa. On silti suositeltavaa tarjouspyynnön yhteydessä mainita kyseessä olevan hirsitalo, ja kysyä tarkemmin hirsitaloon sopivista ratkaisuista.

Valitse kattomateriaali tarkkaan

Kattomateriaalia valittaessa on tärkeä käydä läpi eri vaihtoehtojen hyvät puolet ja soveltuvuus omaan taloon. Helpoin ratkaisu on usein tehdä uusi katto samalla materiaalilla kuin vanha, sillä kattomateriaalia vaihtaessa vesikaton alla olevia rakenteita joudutaan muuttamaan nostaen kattoremontin kustannuksia huomattavasti.

Kattoremontti alkaa aina tarvekartoituksella ja projektin tarkalla suunnittelulla. Kattomateriaalin valinnan lisäksi on selvitettävä remontin laajuus, laitetaanko koko katto uusiksi vai riittääkö pelkkä pinnan uusiminen, kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien tarve, sekä mahdolliset rajoitukset ja ehdot.

Lisäksi ennen remonttia tulee selvittää aluskatteen kunto. Huonokuntoisen aluskatteen päälle ei kannata rakentaa mitään, sillä aluskate varmistaa katon tiiveyden. Aluskatteita on saatavilla kovana, puolikovana ja taipuisana. Kova aluskate on pitkäikäisin ja kestävin, mutta myös kallein. Oikein asennettuna laadukas aluskate kestää kymmeniä vuosia käyttöä pitäen kosteuden loitolla kattorakenteista.

Tarpeiden määrittämisen jälkeen alkaa tarjouspyyntöjen kysely ja kilpailutus. Halvin hinta ei aina tarkoita parasta lopputulosta, vaan palveluita on todennäköisesti jouduttu karsimaan. Kuten muidenkin remonttien kohdalla, parhaan tarjoajan löytää usein hakemalla tietoa, kysymällä suosituksia sekä lukemalla arvosteluita. Hyvä maine kertoo hyvästä laadusta.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.