Remontointi

Hirsitalon remontointi – vanha hirsitalo moderniksi kodiksi

vanha hirsitalo

Sisältö

Hirsitalot ovat erittäin pitkäikäisiä. Siitä kielii yli sata vuotta vanhojen pystyssä olevien hirsitalojen määrä Suomessa, ja kasvava trendi hirsirakentamiseen. Vanha hirsitalo huokuu suomalaista kansanperinnettä ja maalaisromantiikkaa, sekä avaa aivan uusia sisustusmahdollisuuksia.

Mainos

Perinteisillä menetelmillä rakennettuna hirsitaloja on edelleen käytössä jopa satojen vuosien takaa. Vanhin edelleen käytössä oleva hirsitalo on Kokemäellä sijaitseva Pyhän Henrikin saarnahuone, joka on peräisin 1400-luvulta.

Varsinkin pitkään tyhjillä olleet vanhat hirsitalot ovat lähes poikkeuksetta ainakin pienen remontin tarpeessa, ja asianmukaisella huolenpidolla ja remontoinnilla pidennät vanhan hirsitalon käyttöikää jopa kymmeniä vuosia.

Vanhan hirsitalon remontti voi olla pitkäkin urakka, mutta tässäkin kärsivällisyys palkitaan, sillä lopputuloksena on juuri itsesi näköinen koti, joka kestää käyttöä isältä pojalle. Pienemmän remontin voit helposti toteuttaa itse, mutta suuremman remontin kohdalla on järkevintä kääntyä hirsirakentamisen ammattilaisen puoleen.

Joskus pelkkä pintaremontti on riittävä, kun taas jossain tapauksissa uudistus on niin kokonaisvaltainen että alkuperäisestä ei jää jäljelle juuri mitään.

Missä kunnossa vanha hirsitalo on?

Aivan kuten muidenkin remonttien kohdalla, vanhan hirsitalonkin remontti alkaa kuntotarkastuksella. Hirsien kunto tulee tarkastaa läpikotaisesti, ja huomio tulee kiinnittää varsinkin alimpiin hirsikerroksiin. Kartoittamalla ongelmat helpotat remontointia huomattavasti.

Vanhoista hirsistä tutkitaan mahdolliset pullistumat, vääntymät ja painumiset, sekä mahdolliset kosteus- ja homevauriot. Näkyvien vaurioiden lisäksi tulee ottaa huomioon seinien vetoisuus ja hirsien liitoskohdat.

Helppo tapa tarkistaa hirren kunto on koputella esimerkiksi vasaralla. Hirren kunto selviää usein äänestä, laho hirsi kuulostaa ontolta.

Vaurioituneiden hirsien kunnostus

Useimmissa tapauksissa korjausta vaativat hirsitalon alimmat hirret sekä ikkuna- ja oviaukot. Pienemmät vauriot ovat suhteellisen helppo korjata, sillä yksittäisten vaurioituneiden hirsien vaihtaminen ehjiin on usein riittävä toimenpide. Paikkaamiseen voi joko veistää uudet hirret, tai käyttää vanhoja terveitä hirsiä.

Koko alemman hirsikerroksen ollessa laho joudutaan usein tekemään hirsitalon kengitys. Kengityksellä tarkoitetaan koko alemman hirsikerroksen vaihtamista. Kengitys totetutetaan nostamalla hirsitaloa, jotta toimenpide voidaan toteuttaa. Hirsitalo on tuettava nostovaiheessa, sekä ikkunat ja ovet on hyvä ottaa paikoiltaan.

Kengityksen ohessa voidaan myös vahvistaa talon perustuksia, joka on voinut ottaa vauriota lahonneiden hirsien epätasaisesta painumisesta. Kengittämällä ja uudistamalla perustuksen voit herättää vanhan hirsitalon henkiin ja pidentää sen käyttöikää kymmeniä vuosia.

Hirsiseinän lämmöneristys

Vanhat hirsitalot ovat usein vetoisia, joten asianmukainen lämmöneristys on usein paikallaan. Lämmöneristys tehdään joko seinän sisä- tai ulkopuolelle.

Sisäseinän lämpöeristys

Sisäseinän lämpöeristys on paras vaihtoehto jos haluat säilyttää hirsitalon alkuperäisen ulkonäön. Vanhan hirren aukot tiivistetään eristeellä, jolla on samanlaiset ominaisuudet kuin itse hirrellä.

Yleisimmin käytetyt sisäseinän eristeet ovat erilaiset puukuitueristeet, sahanpuru ja pellava. Käyttämällä ekologisia ja puupohjaisia eristeitä annat hirren hengittää ja sitoa kosteutta.

Sisäseinän eristämisessä on hyvä turvautua suunnittelijan apuun, sillä liian vahva eristyskerros voi muodostaa kastepisteen ja tuhota rakenteet ajan saatossa.

Ulkoseinän lämmöneristys

Ulkoseinän eristys vaihtoehto niille, jotka haluavat säilyttää alkuperäisten sisäseinien ulkonäön. Ulkoseinän eristäminen tuo rakennukselle aivan uuden ulkonäön, joka jakaa remontoijien mielipiteitä.

Ulkopuolisen lämmöneristämisen etuna on kuitenkin sen turvallisuu, sillä ulkoapäin eristäessä kastepisteitä ei voi syntyä, sillä rakenteet tuulettuvat.

Jos vanha hirsiseinä on riittävän vahva, voi sen jättää entiselleen ulkoa ja sisältä. Tässä tapauksella lämmöeristys tehdään yläpohjaan ja lattiaan, sekä seinille jotka jäävät piiloon. 

Esimerkiksi varastotilat, sauna ja kylpyhuone voidaan eristää ilman että rakennuksen ulkonäkö kärsii.

Hirsitalon sisäremontit

Vanhat hirsitalot remontoidaan usein myös sisältä, niin käytännöllisistä kuin ulkonäöllisistä syistä. Jos rakennuksen ulkonäköä ei ole tarkoitus pitää alkuperäisenä, esimerkiksi pinnoittamalla seinät ja uusimalla lattian saat vanhaankin taloon ripauksen nykyaikaa.

Seinien käsittelyssä pitää olla tarkkana käytetyn pinnoitteen kanssa, väärä pinnoite voi kumota hirren hygroskooppiset ominaisuudet ja aiheuttaa suurtakin vahinkoa pitkällä aikavälillä.

Hirsitalon kylpyhuoneremontin kanssa tulee olla tarkka, jottei ylimääräisiä kosteusvaurioita pääse syntymään. Tämän takia myös kylpyhuoneremontissa suositellaan ammattilaisen apua.

Käyttämällä asianmukaisia materiaaleja ja eristeitä saat vanhaankin hirsitaloon riskittömät märkätilat. Märkätilojen viemäröinti on eristettävä huolella, jottei alapohja ja perustukset pääsee kostumaan.

Vanhan hirsitalon kattoremontti

Vanhaan hirsitaloon joudutaan usein tekemään myös kattoremontti, varsinkin jos talossa on vielä alkuperäinen katto. Vanhaan kattoon muodostuu usein vuotokohtia, joista kosteus pääsee valumaan kattorakenteisiin.

Pelkkä vesikaton uusiminen ei aina riitä vanhaa hirsitaloa remontoidessa, vaan usein kattorakenteet ja ylimmät hirsikerrokset joudutaan uusimaan jos niihin on valunut kosteutta. Suurin virhe on tehdä kallis vesikattoremontti mutta jättää alempien kattorakenteiden vauriot täysin huomioimatta.

Hirsitalon kattoremonteista voit lukea tarkemmin tästä artikkelista

Voiko vanhassa hirsitalossa olla hometta?

Vastaus on valitettavasti kyllä. Hometta esiintyy useimmin vanhoissa ja kylmillään pidetyissä hirsitaloissa, joita ei ole hoidettu vuosiin. Jos seinät tai katto vuotaa ja kosteus pääsee sisälle, puhutaan homesienelle hyvin otollisista olosuhteista.

Jos hometta päässyt kertymään vain vähän, selvitään usein vain homeisten hirsien vaihtamisella terveisiin yksilöihin, mutta homeongelman ollessa suuri voidaan koko rakennus joutua purkamaan.

Vanhaa hirsitaloa ostaessa on äärimmäisen tärkeää tehdä kattava kuntotarkastus ja löytää mahdolliset homekohdat. Kun olet varma ettei hirsitalossa ole hometta, et osta sikaa säkissä ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Jos vanhaan hirsitaloon on päässyt kertymään hometta tai kosteusvaurioita, kannattaa kääntyä vahinkosaneerauksen ja korjausrakentamisen ammattilaisen puoleen.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.