Hirsirakentaminen, Talonvalmistajat, Tietoa hirsitaloista

Modernit hirsitalot – Näin valitset toimittajan

Moderni hirsitalo

Sisältö

Hirsitalo mielletään yleisesti lämpimäksi, luonnonmukaiseksi ja kestäväksi kodiksi. Hirsitaloihin yhdistetään myös ajatus terveellisestä ja puhtaasta sisäilmasta. Modernit hirsitalot yhdistävät nykyaikaisen rakennusteknologian vanhaan perinteeseen – säilyttäen molemmista parhaat puolet.

Mainos

Hirsitalon hyvä sisäilma perustuu massiivisen puurakenteen luonnolliseen kykyyn tasapainottaa sisäilman kosteutta ja lämpötilavaihteluja.

Hirsi on myös hyvin ympäristöystävällinen materiaali. Puu sitoo kasvaessaan ilmakehästä hiilidioksidia ja sitoo sen pitkäaikaisesti talon rakenteeseen. Käytöstä poistetuista rakenteista saatava puutavara voidaan käyttää uudelleen rakennusmateriaaliksi tai bioenergiaksi. 

Nykyvaatimuksin toteutetut hirsitalot ovat myös tiiviitä ja energiatehokkaita. Eikä talon tyyli ole enää sidottu pelkästään perinteisiin muotoihin. Lue lisää modernista hirsitalosta:

Modernit hirsitalot

Modernit hirsitalot edustavat uutta, modernia puu- ja hirsitaloarkkitehtuuria. Hirsitalo ei ole nykyisin pelkästään vain mummonmökki, sillä uusien tuotantoteknologioiden ansiosta hirsirakennusten arkkitehtuuri ei ole enää materiaaliin sidonnaista. 

Tuotannossa käyttävän viimeisimmän teknologian ansiosta taloihin saadaan täysin asiakkaan itse toivoma ulkoasu, pohjaratkaisu sekä viimeistellyt detaljit. Hirsi on rakennusmateriaalina hyvin monipuolinen ja helposti käsiteltävä.

Modernien hirsitalotoimittajien hirsitalojen tyyli on pelkistettyä, mutta voimakaslinjaista. Moderneilla ratkaisuilla saadaan luotua taloon yksilöllisyyttä, valoa ja avaruutta. Hirsi  rakenteena ei enää yksistään määrää sisätilojen muotoja.

Nykyaikaiseen hirsitaloon kuuluvat kaikki ne mukavuudet ja järjestelmät mitä muutkin uudisrakennetut omakotitalot sisältävät.

Hirsitalon etuna muihin rakennustyyppeihin verrattuna on massiivipuurakenteesta johtuva ihanteellinen sisäilmankosteus, joka pysyy tasaisena ja puu pyrkii luonnostaan saamaan sisäilmankosteuden 30-55 % optimitasolle. Kipsilevyseinäiseen taloon verrattuna erot ovat huomattavia. 

Puu tekee hyvää myös asukkaiden mielelle, harmoniset tilat, kauniit  materiaalit ja puun tuoksu tuovat rauhoittavaa harmoniaa. Vedon tunnetta ei ole kylmilläkään talvipakkasilla ja kuumilla kesähelteillä hirsitalo tuntuu raikkaan viileältä

Teollinen hirsirakentaminen

Modernit hirsitalot perustuvat nykyaikaiseen teollisesti valmistettuun hirteen, joka on tiivis ja mittatarkka. Lamellirakenteiset hirret ovat niin tiiviitä, että rakennus voi vaatia hyvän ilmanvaihdon, vaikka hirsi itsessään onkin sisäilmaterveellinen materiaali. 

Mittatarkat materiaalit ovat mahdollistaneet hirsitalojen arkkitehtuurin kehittymisen huomattavan paljon lyhyessä ajassa. Taloissa saumat ovat pieniä ja ikkunoiden sekä ovien pielissä ja nurkissa ei tarvita vuorilautoja ja hirsien väliset saumat voivat olla näkyvissä.

Tekniikan kehittyminen onkin mahdollistanut moduulirakentamisen ja hirsitalo voidaan tuoda elementteinä suoraan tehtaalta asiakkaan tontille. Lisäksi hirsitalon laajentaminen kasvaneen käyttötarpeen johdosta on nykyaikaisessa hirsitalossa mahdollista.

Yksi hirsirakentamisen tärkeimmistä innovaatioista on ollut painumaton massiivipuurunko. Lamellihirren painumattomuuden johdosta rakenteeseen voidaan yhdistellä helposti niin kivi-, teräs kuin lasimateriaaleista tehtyjä rakenteita. Normaalia hirsirakenteen painumista ei tarvitse ottaa huomioon itsekantavien rakenteiden osalta.  

Hirsitalovalmistajat varmistavat että hirsitalot ja niiden rakenteet ovat kautta linjan:

  • terveellinen, hengittävä ja ympäristöystävällinen
  • hirsitalo on ulkonäöltään moderni, näyttävä ja ympäristöönsä sopiva
  • moderni hirsitalo on kestävä ja pitkäikäinen

Hirsitalotoimittajan valinta

Hirsitalon toimittajan valinta on tärkeä vaihe uuden hirsitalon hankkimisen suunnittelussa. Toimittajia ja niiden käyttämien hirsien valikoima on laaja ja moneen tarpeeseen taipuva. Jokainen hirsitalon unelmoija voi löytää juuri oikean valmistajan omaa unelmataloa varten.

Toimittajaa valitessa on hyvä tutustua valmistajan valikoimaan ja materiaalin ominaisuuksiin. Tarjousta laatiessa on kannattaa ottaa yhteyttä tarpeeksi moneen toimittajaan, koska hintaan vaikuttavia tekijöitä voi olla kohteesta riippuen paljon.

Luotettava ja laadukas toimittaja ottaa tarjouksen jättäjään yhteyttä annetun aikarajan sisällä ja kartoittaa tarkasti tilaajan tarpeet ja toiveet. Hyvien toimittajien asiantuntijat osaavat neuvoa jokaisessa mieltä askarruttavassa asiassa. Jos kysymykset jäävät ilman vastausta, lähetä tarjous toiseen paikkaan.

Tähän artikkeliin on kootut lyhyet esittelyt Suomen yleisimmistä hirsitalotoimittajista. Merkit on esitelty aakkosjärjestyksessä.

Finnlamelli

Kuva: Finnlamelli Oy

Finnlamellin asiakkaat löytyvät hirsitaloille tyypilliseen tapaan useimmiten haja-asutusalueilta. Myös kaupunkitaajamiin hirsitaloja pystytetään, mutta lyhytnurkkaisina. Finnlamelli-hirsitalon saa tarvittaessa täysin muuttovalmiina

Finnlamellin asiakkailla selkeästi ratkaisevimpina perusteina valintaansa ovat laatu ja talotehtaan luotettavuus. Tilaratkaisut ja talon ulkonäkö vaikuttavat myös suuresti valintaan.

Finnlamelli tunnetaan yleisesti rakentajien keskuudessa hyvästä ulkonäöstä, hyvästä mallivalikoimasta, tilaratkaisuiltaan hyviä sekä laadukkaita taloja tekevänä yrityksenä. Myös esitteet ja nettisivut ovat jäävät hyvin mieleen.

Finnlamelli valmistaa hirret suomalaisesta kuusesta, joka on vaaleaa, pienioksaista ja hyvin kosteutta kestävää.

Luonnon kunnioittaminen on Finnlamellin keskeinen arvo. Onhan uusiutuva puu ja siitä tehty, hiiltä vuosisadoiksi sitova hirsi rakennusmateriaalina se kaikkein ekologisin. Tehtaalla syntyvä jäte hyödynnetään lämpöenergiana, jotta mitään ei mene hukkaan.

Honka

Kuva: Honkarakenne Oyj

Honka on Suomen tunnetuin hirsitalobrändi. Tämän lisäksi Honka on vuosikymmenien ajan ollut johtava hirsitalotoimittaja myös maailmalla. 

Pitkän historiansa sekä lukuisten tuotekehitysinnovaatioidensa vuoksi Honka on koko toimialan edelläkävijöitä. Yritys on myös pörssinoteerattu.

Runsaiden mallistovaihtoehtojen lisäksi Hongan tuotteet voidaan räätälöidä yksilöllisten tarpeiden mukaan. Joukossa on ympärivuotiseen käyttöön suunniteltuja kakkoskoteja.                                                             

Hongan valinneet perustelevat valintaansa erityisesti tuotteen laadulla.

Honka valmistaa lamellihirret suomalaisten sahojen vastuullisesti tuotetuista havupuista. Lamellihirren pintaan valitaan sydänpuuta, joka on kulutusta kestävää ja helposti puhdistettavaa.

Vahvoja valintaperusteita ovat myös Hongan luotettavuus valmistajana, myyjän ammattitaito, talon ulkonäkö ja tilaratkaisujen sopivuus sekä hyvät rakentamispalvelut.

Rakentajilla yleensä on mielikuva Hongasta erittäin luotettavana valmistajana. Sen tuotteita pidetään laadukkaina ja kauniina ja myös esitteet sekä nettisivut saavat kehuja.

Honkatalot

Kuva: Honkatalot

Honkatalot on perheyritys jo neljännessä polvessa ja tunnettu niin Suomessa kuin maailmalla korkealuokkaisista hirsitaloistaan. Yksilöllinen suunnittelu, huippuunsa viimeistelty detaljiikka, ekologisuus ja hyvinvointi ovat Honkatalojen asiakkaille tärkeitä valintakriteerejä. 

Honkatalot valmistaa hirsitalojen lisäksi pre-cut -tekniikalla valmistettavia ekopuutaloja, puupalkkitaloja sekä näiden yhdistelmiä. Moderni puuarkkitehtuuri on yrityksen erikoisosaamista. 

Honkatalon käyttämä hirsi valmistetaan suomalaisesta A- ja B-laatuluokan kuusesta, joka on väriltään vaaleaa ja kosteuskestävyydeltään hyvä. 

Honkatalojen valinta perustuu erityisesti ulkonäköön. Myös yksilöllinen suunnittelu ja myyjän asiantuntemus ovat valintaa ratkaisseet. Talot tehdään asiakkaille yksilöllisesti räätälöityinä. Jokainen talo on erilainen.

Kimara

Kuva: Kimara

Kimara on Keskon K-Raudan oma hirsitalomerkki ja -mallisto. Kimaran laajasta mallistosta löytyy hirsitalojen ja hirsihuviloiden lisäksi myös hirsiset saunamökit sekä päärakennuksen tyyliin sopivat monikäyttöiset piharakennukset. 

Ekologiset ja tutkitusti turvalliset hirsitalot ja hirsihuvilat ovat yksilöllisesti muunneltavissa vastaamaan asiakkaan toiveita ja tarpeita. Talon voi tilata valmiiksi asennettuna tai rakentaa sen kokonaan itse.

Kimara-rakennusten hirsi tulee Pohjois-Suomen arktisista mäntymetsistä. Hirsiin käytetään pohjoisen hitaasti kasvanutta mäntyä, jossa on tiheät syyt. Kaadettavat puut ehtivät keskimäärin yli sadan vuoden ikään. Kaikki Kimara-hirret saavat vastuullisesta metsänhoidosta ja puuraaka-aineen alkuperästä kertovan PEFC-sertifikaatin.

Kimaran asiakkaille ulkonäkö/ympäristöön sopivuus, valmistajan ja myyjän luotettavuus sekä hyvät myyjäpalvelut ovat ratkaisevia valintaperusteita valinnassa.

Kimara mielletään yleisesti edulliseksi, sillä se valitaan usein valmiista mallistosta, eikä isoja muutoksia tarvitse tehdä, jolloin suunnittelukustannukset ovat alhaiset.

Kimaran asiakkaat ovat koko toimialan tyytyväisimpiä talomyyjäänsä ja toimialan kärkipäässä tyytyväisyydessä myös toimitukseen, tehtaaseen ja pystytykseen.

Kontio

Kuva: Kontio

Kontio on maailman suurin hirsitalojen valmistaja. Kontion panostus arkkitehtuuriin ja kokonaisvaltaiseen suunnitteluun näkyy käytännöllisinä ja kauniina talomalleina, joista löytyy jokaiseen makuun jotakin. Joustavan toimintatavan ansiosta myös muunnokset ja täysin yksilölliset talot ovat mahdollisia.

Kontion hirret valmistetaan Pudasjärvellä tehtaan lähialueilta vastuullisesti kaadetusta arktisesta männystä. Sen ominaisuudet tiukkasyisyys ja suuri sydänpuun osuus ovat arvostettuja hirsirakentamisessa ja myös esimerkiksi puuseppien keskuudessa.

Kontion valinneilla asiakkailla valintaperusteina ovat painaneet erityisesti laatu ja tehtaan luotettavuus sekä talon ulkonäkö ja tilaratkaisut.

Kontio mielletään yleisesti luotettavaksi, mallivalikoimassa, tilaratkaisuissa, laadussa, esitteissä/nettisivuissa, toimitussisällössä ja talomallien ulkonäössä hyväksi vaihtoehdoksi.

Miten valitsen hirsitalon itselleni?

Halusit sitten modernia ilmettä uuteen hirsikotiisi, tai tykkäsit perinteisemmästä hirsirakentamisesta, löydät Suomen lukuisista hirsitalovalmistajista varmasti juuri omaan tilanteeseesi parhaiten sopivan mallin. Jos kaipaat suosituksia hyvän hirsitalorakentajan valitsemiseen, kysy rohkeasti lisää!

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.