Tietoa hirsitaloista, Yleinen

Hirsitalon sisustus – näin sisustat hirsitalon kodikkaaksi

Hirsitalon sisustus

Sisältö

Hirsitalon sisustus voidaan toteuttaa usealla eri tavalla, oli kyseessä sitten perinteinen hirsimökki tai moderni hirsitalo. Sisustusta suunnitellessa vaihtoehtoja on liki rajattomasti.

Mainos

Hirsitalojen sisustuksessa korostuu luonnonmukaisuus, perinteet ja ajattomuus, sekä niiden yhdistäminen moderneihin trendeihin.

Hirsitalojen sisustaminen voi olla haastavaa, varsinkin yhteensopivien väri- ja materiaalivalintojen osalta. Useissa tilanteissa asiantuntevan sisustussuunnittelijan puoleen kääntyminen voi helpottaa urakkaa. Yleensä parhaan lopputuloksen saa kun pitäytyy perinteisissä ja yksinkertaisissa värimaailmoissa.

Avaimet käteen -hirsitalopakettia tilatessa voit osallistua sisustuksen suunnitteluun yhdessä talotoimittajan asiantuntijan kanssa. Lähes jokainen valmista tarjoaa liikkumavaraa suunnittelussa asiakkaan suuntaan. Talotoimittajien valikoimista löytyy useita eri vaihtoehtoja, eli löydät varmasti mieleisen ratkaisun.

Hirsitalon pintamateriaalit sisustuksessa

Hirsitalon sisustus perustuu lähes aina pintamateriaalien ympärille. Sisäseinillä, lattialla ja katolla on suuri merkitys kokonaiskuvan kannalta, joten niiden värit ja yhteensopivuus tulee miettiä tarkkaan.

Jos pintojen väriä halutaan muuttaa alkuperäisestä, tulisi lattiaa lukuunottamatta käsittelyyn käyttää maalin sijasta lakkaa tai hirsitalolle suunnattua pinnoiteainetta, joka ei turmele hirren hengittävyyttä.

Pintakäsittelyn lisäksi hirsitalon sisäseinät voi myös tapetoida. Tehostevärin tapaan tapetoimalla yhden seinän saat makuuhuoneesta tai olohuoneesta eläväisemmän. Tapettia valittaessa voi käyttää mielikuvitusta, kunhan se ei erotu liikaa joukosta ja riko värien kokonaisuutta.

Käytetyn tapetin tulee olla paperipohjaista ja muovitonta. PVC-pinnoitettu tai kokonaan muovipohjainen tapetti voi estää hirren hengittävyyden jopa täysin kokonaan.

Sisäkaton voit joko käsitellä lakalla tai uusia kattopaneelit kokonaan. Kattopaneelit voidaan asentaa vanhojen päälle huonekorkeuden ollessa riittävä.

Sopivien pintavärien löydyttyä on helppo lähteä rakentamaan sisustusta niiden ympärille. Hirsitalon sisustuksessa yleinen värimaailma on tärkeämmässä roolissa kuin yksittäiset esineet. Liikaa huomiota herättävät sisustuselementit voivat rikkoa kokonaisuuden.

Vanhan hirsitalon sisustus

Vanhan hirsitalon sisustuksessa yhdistyy usein uutta ja vanhaa. Hyvällä maulla käytetyt modernit sisustuselementit tuovat vanhaankin hirsitaloon aivan uutta eloa. Liian moderniksi vanhaa hirsitaloa ei kuitenkaan kannata sisustaa, vaan säilyttää autenttista hillittyä maalaistyyliä.

Autenttista maalaistyyliä vanhaan hirsitaloon saat valitsemalla lämmitysmuodoksi joko takan tai leivinuunin. Käytännöllisyyden lisäksi takka ja leivinuuni sopivat perinteiseen sisustukseen kuin nenä päähän, luoden tunnelmaa.

Vanhan hirsitalon sisustuksessa värien käyttö on hillittyä, korostaen puun luonnollista sävyä ja vaaleita pintoja. Esimerkiksi valkoiset keittiökalusteet elävöittävät tunnelmaa rikkomatta kuitenkaan värien dynamiikkaa ja erottumatta liikaa joukosta.

Osana vanhan hirsitalon sisustusta on usein pieni pintaremontti. Käsittelemällä tai tilanteen vaatiessa uusimalla pinnat vanha hirsitalo suorastaan herää henkiin, sekä pidentää talon käyttöikää. Pintaremontin voit tehdä helposti itse, jolloin hirsitalosta tulee uniikki ja juuri omanlainen.

Modernin hirsitalon sisustus

Modernin hirsitalon sisustuksessa pätee hyvin pitkälti samat säännöt ja ohjenuorat kuin muitakin talotyyppejä sisustaessa. Modernissa hirsitalossa yhdistyy skandinaavinen minimalismi sekä hirren luonnonmukainen estetiikka.

Skandinaavinen minimalismi ja värien käyttö sopivat erinomaisesti linjakkaaseen moderniin hirsitaloon. Skandinaavisessa tyylissä yhdistyy yksinkertainen muotoilu, puun luonnolliset sävyt sekä vaaleat värit tekstiilipinnoissa ja kalusteissa.

Vaalean skandi-tyylin vastapainona on tummempi loft- ja industry-tyyli, joka nojaa tummempiin värivalintoihin. Tummaksi käsitellyt hirsiseinät sopivat erinomaisesti yhteen mustan ja harmaansävyisen sisustuksen kanssa.

Hirsitalon terassi

Varsinkin uusissa hirsitaloissa suurempien terassien suosio on valtavassa kasvussa.

Suuret lasitetut ja katetut terassit ovat suosittuja taajama-alueella, ja tuovat oman lisänsä hirsitalon ulkoasuun. 

Terassin sisustuksessa toimivat erinomaisesti kesäisen raikkaat sävyt, esimerkiksi värikkäät tyynyt terassituoleissa tai valitsemalla terassin pöydälle pastellivärisen pöytäliinan. Kesäisten värien lisäksi erilaiset kasvit ja kukat elävöittävät terassia huomattavasti.

Terassinkin kohdalla voi olla pieni remontti paikallaan. Usein pelkkä maalaaminen tai terassin ollessa huonommassa kunnossa kittaaminen riittää terassin kunnostamiseen.

Varsinkin kesämökeillä ja suuremmissa hirsihuviloissa terassiin voi yhdistyä myös kesäkeittiö tai terassiin integroitu ulkoporeallas.

Kesäkeittiö, oli se sitten pelkkä grilli tai suurempi kokonaisuus ruuanlaittovälineitä, on ehdoton valinta kesämökille.

Ulkoporeallas on arjen luksusta parhaimmillaan, sekä tuo ripauksen eleganssia terassin sisustukseen. Ulkoporeallasta terassilla voidaan pitää jopa statussymbolina. 

Kiinnitä näihin asioihin huomiota hirsitaloa sisustaessa:

  • Huomioi ympäristö, onko kyseessä mökki saaressa vai omakotitalo taajamassa?
  • Pohdi värimaailma tarkkaan, haetko tummaa ja tunnelmallista sisustusta vai raikkaan vaaleaa sisustusta?
  • Onko kyseessä vanha vai moderni hirsitalo?
  • Haetaanko sisustuksella modernia linjaa vai perinteistä maalaistyyliä?
  • Pintaremonttia tehtäessä hirren käsittely vain öljyllä tai lakalla, ei maalilla.
  • Korosta kokonaiskuvaa, ei yksittäisiä esineitä.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.