Hirsirakentaminen, Talonvalmistajat, Yleinen

Hirsisauna – viisi parasta pihasaunaa hirsistä

sauna

Sisältö

Aikaisimmat saunat ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskua, ja ensimmäiset nykyisen kaltaiset hirsisaunat ovat peräisin pronssikaudelta noin 1500-900 eaa. Varhaisimmat hirsisaunat olivat perinteisiä savusaunoja. Nykyään savusaunojen käydessä yhä harvinaisemmiksi modernien hirsisaunojen sydän on laadukas kotimainen puukiuas. Pihasauna hirsistä on loistava lisäys mökki- tai rantatontin pihaan. Hirsisauna tarjoaa nautinnolliset löylyt ja hyvän hengittävyyden rakennukselle.

Mainos

Hirsisauna on ollut satoja vuosia olennainen osa suomalaista järvimaisemaa, ja nykyään pihasaunoja nousee yhä enemmän taajama-alueille omakotitalojen pihoille. Hirsisauna on käytännöllinen ja esteettinen, sekä suomalaisia saunaperinteitä kunnioittava.

Pihasauna tai rantasauna hirsistä on myös hengittävä ja terveydelle hyvä vaihtoehto. Hirsi toimii hyvänä lämmöneristeenä, mutta kosteus ei pääse muhimaan saunan rakenteisiin ja aiheuttamaan home- tai kosteusvaurioita. Hirsi pitää löylyt tiukasti sisällään, mutta jäähtyessä antaa saunan tuulettua ja kuivua. 

Hirsisaunassa saat varmasti elämäsi parhaat löylyt, kunhan valitset saunan toimittajan, ja tietysti kiukaan huolella!

Hirsisaunoja on Suomessa rakennettu satoja vuosia, ja hirsi on vielä tänäkin päivänä suosituin pihasaunan materiaali. Todellinen nikkari rakentaa pihasaunansa itse, mutta helpoimmalla pääset kun tilaat valmiin paketin yhdeltä lukuisista hirsisaunavalmistajista. Lähes jokaisen tunnetun hirsitalovalmistajan mallistosta löytyy myös hirsisaunat. 

Tähän artikkeliin kokosimme Suomen suosituimmat hirsisaunavalmistajat ja niiden eroavaisuudet.

Valmis hirsisauna on helpoin tapa nauttia pihasaunan löylyistä

Hirsisaunavalmistajia löytyy Suomesta kymmeniä. Suurimpien hirsitalovalmistajien lisäksi useat rakennusliikkeet ja rautakaupat tarjoavat hirsisaunoja joko itse rakennettavina tai avaimet käteet -paketteina.

Valmiiden hirsisaunojen hinnat vaihtelevat tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Kalleimpia ovat avaimet käteen -pakettina toimitetut suuremmat saunarakennukset, joissa voi olla itse saunan lisäksi esimerkiksi pieni tupa vaatteiden vaihtamiselle tai suurempi terassi. 

Hirsisaunaa hankkiessa tulee muistaa että verkkokaupassa ilmoitettu listahinta ei jää ainoaksi kustannukseksi. Itse materiaalien lisäksi hirsisaunan hintaan vaikuttaa muun muassa rakennusluvan hakeminen, rautakauppatavarat, perustukset, kuljetus ja saunan pystytys.

Hankkimalla materiaalit ja rakentamalla hirsisaunan itse voit säästää jopa tuhansia euroja. 

Suosituimmat hirsisaunavalmistajat Suomessa:

Honka: Hirsisauna, joka kestää

hirsisauna honka
Kuva: Honka

Suomen suurimpiin hirsitalovalmistajiin kuuluva Honkarakenne eli tuttavallisemmin Honka painottaa yksilöllisyyttä ja kokonaisvaltaista avaimet käteen -pakettia. 

Hongan mallistosta löytyy niin perinteiset hirsisaunat luonnon keskelle kuin modernin pihasaunat omakotitalon pihalle.

Honka valmistaa hirsisaunat lamelli- ja pyöröhirrestä, sekä tarjoaa kattavan valikoiman eri tilaratkaisuja. Itse saunatilan lisäksi lähes joka mallista löytyy terassi ja pukuhuone.

Hongan hirsisaunat rakennetaan samalla ammattitaidolla kuin hirsitalot ja -mökit, jolloin tiedät maksavasi korkeasta laadusta ja nautit löylyistä kymmenien vuosien ajan.

Kontio – maailman suurin hirsirakentamiseen erikoistunut yritys

hirsisauna kontio
Kuva: Kontio

Hongan ohella Suomen suurimpiin hirsirakenteen kuuluva Kontio tarjoaa kattavan malliston erilaisia hirsisaunoja. Kontion hirsisaunat on suunniteltu sopimaan yhteen valmistajan hirsitaloihin ja -mökkeihin.

Mallistosta löytyy niin perinteiset kuin modernit hirsisaunat. Kontion hirsisaunat valmistetaan mallista riippuen lamelli- tai höylähirrestä.

Kontio painottaa prosessin helppoutta asiakkaan näkökulmasta. Laajan suunnittelupalvelun lisäksi Kontion asiantuntijat auttavat myös lupa-asioissa.

Mökkien ja omakotitalojen tapaan voit tilata hirsisaunan joko käyttövalmiina avaimet käteen -pakettina tai rakentaa sen itse valmiista materiaaleista.

Smartia – hirsisauna oululaiseen tyyliin

hirsisauna smartia
Kuva: Smartia

Autotalleista ja -katoksista tunnettu oululainen Smartia tarjoaa kattavan valikoiman hirsisaunoja pienistä pihasaunoista aina suurempiin hirsihuviloihin. Mallistosta löytyy laidasta laitaan eri käyttötarkoituksiin sopivia malleja, niin perinteisiä kuin moderneja. Smartia painottaa nimenomaan käyttötarkoitusta ja asiakkaan mieltymyksiä.

Smartian hirsisaunat toimitetaan yleensä tarvikepaketteina, jolloin kyseessä on oiva vaihtoehto käsistään kätevälle nikkarille. Smartia tarjoaa myös vaihtoehtona hirsisaunan rakennuspalvelun.

Itse saunarakennuksien lisäksi Smartia tarjoaa laajan valikoiman tarvikkeita, kuten Harvian puukiukaita, takkoja, laudepaketteja sekä saunakaivoja.

Tervas – perinteikästä hirsirakentamista massiivihirrestä

hirsisauna tervas
Kuva: Tervas

Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin oleva Tervas painottaa hirsisaunoissaan perinteikkyyttä ja löylyjen laatua. Jokaisessa Tervas-saunassa alalaude on kiuaskivien tasolla, jolloin kiukaan lämpö jakautuu tasaisesti, ja löylyt ovat savusaunamaisen pehmeät.

Mallisto koostuu kooltaan pienemmistä perinteisen mallisista hirsisaunoista. Pienen kokonsa vuoksi Tervas-saunat mahtuvat myös pienemmälle takapihalle.

Muista valmistajista poiketen Tervas valmistaa kaikki hirsisaunansa massiivihirrestä.

Tervas tarjoaa markkinoiden kattavimman avaimet käteen -palvelun, joka kantaa nimeä Täysvalmis. Täysvalmis-paketissa kaikki hoidetaan lupa-asioista lähtien asiakkaan puolesta. Pakettiin kuuluu saunan pystytyksen lisäksi muun muassa kaivuutyöt, routaeristysten asennus ja ulkopintojen käsittely.

Kimara – tuttua ja turvallista lamellihirttä

hirsisauna kimara

Kuva: Kimara

K-Raudan hirsirakennusbrändi Kimara tarjoaa laajan valikoiman eri mallisia ja kokoisia hirsisaunoja. Kimaran mallistosta löytyy niin perinteiset hirsisaunat kuin suuremmat saunarakennukset, joihin kuuluu pesuhuone ja tupa. 

Mallistosta löytyy myös makuuhuoneellisia saunamökkejä, jolloin Kimaran hirsisaunat toimivat myös vierashuoneina.

Kimara valmistaa hirsisaunat arktisesta männystä valmistetusta lamellihirrestä. 

Kimaran hirsisaunoissa korostuu suuret terassin, jolloin pihasaunan oheen saa helposti vaikka grillin, ruokailuryhmän ja puutarhatuolit.

Hirsi savusaunojen materiaalina

Hirsi on ollut satoja vuosia savusaunojen käytetyin materiaali. Loistavan lämmönsietokyvyn ja hengittävyyden ansiosta hirsi soveltuu savusaunaan erinomaisesti.

Kuten hirsirakentaminen, myös savusaunat ovat olleet vuosisatoja – ellei tuhansia – osana suomalaista perinnerakentamista. Vanhimmat suomalaiset savusaunat ovat jopa yli sata vuotta vanhoja. Rajaportin sauna on rakennettu 1906 – ja toimii vielä tänäkin päivänä yleisenä saunana.

Savusauna eroaa huomattavasti toimintaperiaatteeltaan puusaunasta. Kiuas on tulipesän päälle kasattu kivinen kupu, eikä savusaunassa ole savupiippua. Savusaunan lämmittäminen on myös huomattavasti monimutkaisempaa.

Perinteiset savusaunat valmistetaan pyöröhirrestä, mutta nykyään modernimpia malleja valmistetaan nykyajan standardien mukaisista lamellihirsistä.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.