Hirsirakentaminen, Yleinen

Pihasaunan rakentaminen hirsistä

pihasauna hirsistä

Sisältö

Pihasauna on lähes pakollinen jokaisella kesämökillä, sekä arjen luksusta taajamassa omakotitalon pihassa. Oli kyseessä sauna kesämökin tai omakotitalon pihassa, on hirsi suosituin ja parhaimpana pidetty saunan materiaali.

Mainos

Hirsisaunoja saa useilta valmistajilta avaimet käteen -paketteina, mutta perinteisin ja huomattavasti edullisempi tapa on rakentaa sauna perustuksia myöten itse.

Pihasaunoja on useita erilaisia, joista yleisimpiä ovat puusaunat. Puusauna takaa pehmeät ja miellyttävän kosteat löylyt verrattuna moderneihin sähkökiukaisiin. Todellinen saunaharrastaja valitsee savusaunan, joka tarjoaa saunakokemuksen mihin muut saunatyypit eivät pysty vastaamaan.

Pihasaunan rakentaminen on suhteellisen helppoa, ja itse rakentamalla säästät pitkän pennin ja saat pihasaunastasi juuri itsesi näköisen.

Perinteisen hirsisaunan rakennat helposti perinteisillä menetelmillä ja työvälineillä, mutta modernimmat ja paremmin varustellut hirsisaunat vaativat jo enemmän kädentaitoja sekä kokemusta rakentamisesta.

Hirsisaunan rakentaminen vaatii useimmiten perusteellisen suunnittelun ja tarkan ohjeiden noudattamisen onnistuakseen.  Keräsimme yhteen parhaat ohjeet ja vinkit, joilla onnistut varmasti hirsisaunan rakentamisessa ja varmistat erinomaiset löylyt.

Budjetti ja suunnittelu

Kuten muutkin rakennusprojektit ja remontit, alkaa hirsisaunan rakentaminen tarkalla suunnittelulla ja budjetoinnilla.

On sanomattakin selvää, että hirsisauna tulee huomattavasti halvemmaksi kun sen rakentaa itse. Valmiina tilattuna hintaan lisätään työn osuus sekä maatyöt tilanteen niin vaatiessa. Valmiin saunapaketin lopullinen hinta voi olla jopa kolminkertainen verrattuna valmistajan sivuilla ilmoitettuun hintaan.

Itse rakentaessa hirsisaunan hintaan vaikuttavat muun muassa saunan koko, mahdolliset lisävarusteet ja ylellisyydet, sekä onko kyseessä perinteinen vai moderni hirsisauna.

Edullisinta on rakentaa pieni perinteinen sauna pyöröhirsistä, joka on huomattavasti halvempaa kuin modernit lamellihirret. Moni valitsee pyöröhirren ulkonäkönsä ja perinteikkyytensä takia.

Jos päädyt modernimpaan hirsisaunaan, tulee hinnassa ottaa huomioon kalliimmat materiaalit sekä mahdolliset lisävarusteet kuten juokseva vesi, erillinen pukuhuone ja terassi. Juokseva vesi ei ole välttämättömyys, jos kiukaassa on astia veden lämmitykselle tai pihasaunalta on lyhyt matka sisälle suihkuun.

Suunnitteluvaiheessa on myös muistettava hoitaa lupa-asiat kuntoon. Vaikka kyseessä olisi siirrettävä sauna, tarvitsee ulkorakennus aina rakennusluvan.

Pihasaunan maatyöt ja perustukset

Jos pihasauna rakennetaan kokonaan alusta on kaivuutyöt ja perustusten asentaminen edessä. Maatyöt ovat usein pihasaunan rakentamisen suurin kuluerä, varsinkin valmiiden pakettien kohdalla.

Perustukset ja kaivuutyöt on täysin mahdollista tehdä itse, jos omistaa tai vuokraa siihen tarvittavat työvälineet. Pienempien saunojen kohdalla ei maaperää sen suuremmin jouduta muokkaamaan, mutta suuremmissa saunamökeissä voidaan jopa tarvita kaivinkonetta.

Maatyöt tulee aina aloittaa maaperätutkimuksella, jolloin tarkistetaan rakennuskelpoisuuden lisäksi myös tontin kaltevuus, ja joudutaanko tekemään paalutus.

Kaivuutöiden ja maaperän muokkaamisen jälkeen alkaa perustusten pystyttäminen. Edullisimmillaan perustukset voidaan tehdä jopa ylijäämäbetonista tai lekaharkoista. Tässä vaiheessa on myös muistettava routaeristeet. Routaeristeet ovat useimmiten styroksilevyjä, joiden päälle lisätään sepeliä.

Hirsikehikon ja kattotuolien asennus

Pohjatöiden jälkeen päästään itse asiaan, eli hirsiseinien ja katon pystytykseen. Perinteistä saunaa rakentaessa hirret ja niiden liitoskohdat veistetään usein itse. Moottorisaha on tähän kelpo apuväline, varsinkin kun materiaalina käytetään pyöröhirttä.

Pyöröhirsien päihin leikataan pyöreät urat, jolloin hirsi istuu napakasti alemman hirren päälle. Perinteisiä metodeja käyttäessä kehikkoon lisätään usein myös vaarnatapit, jotka pitävät hirret paikallaan ja varmistavat tiukat liitokset.

Moderneissa hirsimateriaaleissa, varsinkin valmiissa paketeissa, on usein liitokset ja urat valmiina, sekä selkeät ohjeet niiden kasaamiseen.

Ohuemmat hirret on näppärä kasata talkoovoimin käsipelillä, mutta hirren paksuuden ylittäessä 15 cm suositellaan nosturin käyttöä varsinkin ylempiin hirsiin. Käsipelillä kasatessa puhtaat hanskat ovat välttämättömyys, näin hirsi säilyy turhilta tahroilta ja tekijän kädet tikuilta.

Hirsikehikon ollessa valmis voidaan kattotuolit ja rakenteet asentaa suoraan kehikon päälle.

Vesikaton asennus

Hirsisaunan katon asennus tapahtuu hyvin pitkälti samoilla metodeilla kuin muidenkin hirsirakennusten kattojen kohdalla.

Hirsisaunan vesikatto tulisi asentaa aina mahdollisimman nopeasti jotta mahdollinen sateen riski voidaan välttää eikä avointa kattoa tarvitse suojata pitkäksi aikaa. Jos katto on pitkään avoinna, on kosteusvaurion riski suuri.

Hirsisaunan vesikatto on usein bitumia sen helpon muotoiltavuuden ja edullisen hintansa vuoksi. Helpoin tapa asentaa saunan bitumikatto on käyttää valmiiksi leikattuja paloja, jotka asennetaan limittäin aluskatteen päälle.

Aluskate on myös saunankin kohdalla tärkeässä roolissa, ja sen yhteensopivuus kattomateriaaliin tulee aina selvittää ennen katon rakentamista. Kattorakenteiden päälle voidaan asentaa myös vanerinen tuulensuojalevy tai kattovillat eristeeksi.

Hirsisaunan katon rakenne:

  • Sisäkatto
  • Tuuletusrimat
  • Ilmarako
  • Höyrysulkuna toimiva alumiinipaperi
  • Kattoniskat ja eristevilla
  • Aluskate
  • Vesikatto, usein bitumi tai tiili

Hirsisaunan sisäpinnat

Kun sauna on ulkoapäin valmis, on aika siirtyä sisäpintojen pariin. Suurin valinta on usein seinämateriaali, joista suosituimmat ovat kuusi ja haapa. Haapa on kuusta hieman kalliimpi materiaali, mutta se on pitkäikäisempi eikä kulu niin helposti. Varsinkin savusaunan kohdalla haapa on ehdoton valinta.

Lattia voidaan valmistaa lähes mistä tahansa materiaalista, ja sen päälle voidaan asentaa vedenpitävä kerros, kuten muovimatto. Lattiaa asentaessa tulee muistaa oikea kaltevuus, jotta irtovesi pääsee valumaan viemäriin vaivattomasti.

Vaikka luulisi että saunan lattia olisi herkkä kosteusvaurioille, kuivaa kiukaan jälkilämpö ylimääräisen kosteuden ennen kuin se ehtii imeytyä sisälle rakenteisiin.

Saunan sisäseinät voi käsitellä joko saunakäyttöön lakalla tai maalata mieleisensä väriseksi. Kevyellä lakkakerroksella saat valoisan ja pirteän saunan, kun taas tummemmilla sävyillä teet saunasta huomattavasti tunnelmallisemman.

Maalia ja lakkaa valitessa tulee selvittää sen lämmönsietokyky, sillä läheskään kaikki maalit eivät sovellu käytettäväksi saunaan. Lähes jokaisella lakka- ja maalivalmistajalla on erikseen saunakäyttöön tarkoitetut tuottemallistot.

Saunaan tarkoitettu maali ei repeile eikä halkeile kuumassa lämpötilassa, eikä siitä irtoa myrkyllisiä kemikaaleja ilmaan.

Kiuas ja lauteet – pihasaunan ydin

Saunan sydämen eli kiukaan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa eikä valita ensimmäistä tai halvinta vaihtoehtoa. Kiukaan koko riippuu aina saunatilan koosta, ja yleensä suositellaan valitsemaan mieluummin hieman liian suuri kuin pieni kiuas.

Jos saunassa ei ole juoksevaa vettä, kannattaa valita kiuas jonka yhteydessä on vesisäiliö pesuveden lämmittämiseen.

Lauteet on hyvä asentaa kiukaan asennuksen yhteydessä, jotta niiden korkeus toisiinsa nähden on optimaalinen. Täydellinen kiukaan korkeus on noin samalla tasolla alalauteen kanssa. Mitä matalammalla kiuas on saunojaan nähden, sitä tasaisemmat ovat löylyt ja lämpö jakautuu tasaisesti päästä varpaisiin.

Lauteet voi halutessaan rakentaa täysin itse, mutta huomattavasti helpompi vaihtoehto on ostaa ne valmiina elementteinä. Lauteet voi myös tilata mittatilaustyönä, jolloin varmistat täydellisen kokoisen ja korkuiset lauteet.

Lauteiden pintakäsittelyyn kannattaa käyttää vain siihe tarkoitettuja aineita parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Lauteita ei missään nimessä kannata maalata tavallisella maalilla, tällöin maalipinta kuluu ja lauteista tulee ruman näköiset ja epätasaiset.

Vesi ja viemäröinti

Lain mukaan kaikissa yli 20 neliön rakennuksissa tulee olla jäteveden viemäröinti. Jos pihasauna on omakotitalon pihalla, koskee viemäröintiä täysin samat säädökset kuin koko muuta kiinteistöä. Helpoin ratkaisu tällöin on yhdistää pihasauna kunnalliseen viemäriverkkoon.

Jos tontilla ei ole kunnallista viemäröintiä, on imeytyskaivo eli niin kutsuttu saunapallo helpoin ratkaisu toteuttaa viemäröinti. Saunapallo asennetaan suoraan saunan alapuolelle, jonne viemäriin valunut vesi varastoituu ja imeytyy sitä kautta maahan aiheuttamatta maaperän liiallista kostumista.

Pihasaunaan on täysin mahdollista asentaa juokseva vesi, esimerkiksi suihku tai vesihana. Pihasauna voidaan yhdistää helposti kiinteistön vesijohtoverkkoon.

Jos sauna on esimerkiksi vedettömän mökin tontilla, on juokseva vesi usein turhan kallis investointi, ja paras ratkaisu on kantaa vedet järvestä perinteiseen tyyliin ja lämmittää pesuvesi joko kiukaan vesisäiliöllä tai puulämmitteisellä vesipadalla.

Ikkunat ja ovet – rakennusvaiheen loppuhuipennus

Ikkunoiden ja ovien asennusta pidetään rakennusvaiheen loppuhuipennuksena. Ikkunat ja ovet ovat usein helpoin asentaa niiden koosta riippumatta, kunhan mittatarkkuudesta on huolehdittu rakennusvaiheessa ja aukot hirsikehikossa ovat oikean kokoiset. 

Ikkunoiden ja ovien kohdalla ainut huolenaihe on niiden lämmöneristys, eihän kukaan halua että lämpö karkaa kesken löylyjen. Näin ollen paras vaihtoehto on nimenomaan saunakäyttöön tarkoitetut ovet ja ikkunat.

Saunan eristäminen ja ilmanvaihto

Tarpeeksi tehokkaalla tai suurella kiukaalla saat vuotavankin saunan lämpimäksi, mutta panostamalla saunan eristyksiin säästät huomattavasti energiaa ja saunan polttopuita.

Pihasaunassa on huolehdittava myös kunnollisesta ilmanvaihdosta, suositusten mukaan saunan sisäilman tulisi vaihtua 4-7 kertaa tunnin sisään. Paras paikka tuloilman lähteelle on kiukaan vieressä, sillä kiukaan pesä tarvitsee happea puun palamiseen. Kun puu saa riittävästi happea palaessaan, palaa se puhtaammin ja saat huomattavasti paremmat löylyt.

Pihasaunan katon eristäminen on erityisen tärkeää energiatehokkuuden kannalta. Kuuma ilma nousee ylöspäin, jolloin katto herkin vuotamaan lämpöä. Eristykseksi riittää usein kerros 100 mm kattovilla sisäkaton ja aluskatteen väliin. Kattovillan asentaminen on helppoa eikä se vaadi erillisiä kiinnikkeitä tai työvälineitä.

Kattovillan alapuolelle asennetaan höyrysulkuna toimiva alumiinipaperi. Ilman höyrysulkua kattorakenteet ovat alttiita kosteusvaurioille saunan kuuman höyryn päästessä läpi.

Myös kattorakenteiden kohdalla on muistettava ilmanvaihto, jolloin rakenteisiin päässyt kosteus haihtuu eikä aiheuta mahdollisia kosteusvaurioita. Kattoniskoihin kiinnitetään tuuletusrimat, jotka muodostavat höyrysulun ja sisäkaton väliin pienen ilmaraon. Tuuletusrimat pitävät samalla höyrysulkua tiiviimmin paikallaan.

Viimeistely – maalaus ja pintojen käsittely

Kun rakennusvaihe on hoidettu alta pois, on edessä enää hirsisaunan viimeistely, joka on usein pintojen käsittely. Perinteisistä pyöröhirsistä rakennetun saunan voi käsitellä ulkoapäin minimaalisesti tai jättää kokonaan käsittelemättä, jolloin autenttinen ja perinteinen ulkoasu säilyy.

Modernin hirsisaunan käsittelyssä voit käyttää huomattavasti enemmän mielikuvitusta, kunhan pidät huolen että lopputulos sopii ympäristöön. Varsinkin kesämökin pihasaunaan sopii erinomaisesti puun luonnolliset sävyt.

Lakkaamalla hirret saat kestävän ja kauniin ulkoasun hirsisaunallesi, kunhan muistat käyttää hirren kanssa yhteensopivia pinnoiteaineita, jolloin et vahingoita hirren luonnollisia ominaisuuksia.

Sama sääntö pätee jos päädyt maalaamaan hirsisaunan, käytä vain hirrelle soveltuvia maaleja. Perinteinen talomaali ei hengitä, jolloin ei hengitä alla oleva hirsikään.

Jos pihasaunan yhteydessä on terassi, onnistuu senkin viimeistely lakalla tai maalilla. Terassin käsittelyyn soveltuu parhaiten terassimaalit, joita löytyy lähes jokaiselta maalivalmistajalta. Terassin käsittelyssä on otettava maalin lisäksi huomioon puun ja ilman kosteus, sillä liika kosteus aiheuttaa heikon maalipinnan ja sen irtoilua ja repeilyä.

Ota nämä huomioon hirsisaunaa rakentaessa:

  • Tee tarkka suunnitelma, ja tutki mahdollisten maatöiden tarve ennen rakentamisen aloittamista.
  • Hanki rakennuslupa hyvissä ajoin
  • Valitse materiaali tarkkaan, eri materiaalit ovat eri hintaisia ja helpommin työstettäviä kuin toiset.
  • Tee maatyöt huolella ja ota niiden osuus huomioon budjettia laatiessa.
  • Asenna vesikatto mahdollisimman nopeasti hirsikehikon valmistuttua.
  • Valitse saunaan sopiva kiuas, yleensä saunan koko on ratkaiseva tekijä.
  • Muista eristys ettei lämpö karkaa ja sauna säilyy energiatehokkaana.
  • Suhteuta lauteiden korkeus kiukaaseen.
  • Huolehti asianmukainen viemäröinti ja lattian kallistus jotta vesi pääsee valumaan viemäriin.
  • Käytä pintojen käsittelyyn vain hirrelle sopivia pinnoiteaineita.

Tilaa Hirsimestarin uutiskirje ja liity hirsikerhoon

Saat tuoreimmat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.